| huvudsida | filmer |

skap - IN THE SHADOW OF P

 


skap_femdansare


 

Det koreografiska verket ”-skap – IN THE SHADOW OF P” hade urpremiär på Moderna DansTeatern 4 april 2003. Det blev en stor framgång, fick lysande recensioner och spelade för utsålda hus. Förutom föreställningarna i Stockholm spelades verket även på turné i Göteborg och Malmö.

I samband med scenföreställningarna gjorde filmaren och filmproducenten Göran Setterberg  i samarbete med koreografen Margaretha Åsberg en filmad version av verket, som Sveriges Television visade hösten 2004.

För Margaretha Åsberg, som är ett av de stora namnen inom den svenska moderna dansen, innebar denna framgång en storartad konstnärlig ”comeback”. Hon var under 1992-2002, professor i koreografisk komposition vid Danshögskolan i Stockholm, vilket gjorde att hennes eget sceniska skapande fick stå tillbaka denna period – för att med full kraft återkomma i ”-skap – IN THE SHADOW OF P”.

 

"Åsbergs koreografi är ytterst suggestiv och attraherande, mörk i sin klara gestaltning av våldets olika uttryck. Setterbergs väl genomtänkta bildgestaltning förmedlar dramats intensitet med verkningsfullt samspel mellan uttrycksfyllda närbilder och dynamiska helhetsbilder. Det är fascinerande att på det här sättet få möta ett verk av ett av den moderna, svenska dansens främsta namn. Setterberg har också gjort den sevärda filmen Att höra rörelsens egen musik, en intervjufilm med två koreografer."
Ingvar Engvén, Bibliotekstänst (Ref nr: 632969K)


 

Den dynamiska och abstrakta koreografin i ”-skap – IN THE SHADOW OF P” gestaltas av fem av våra främsta kvinnliga dansare: Cecilia Roos, Cilla Olsen, Sandra Medina, Ina Sletsjöe och Sara Larsson.

Musiken i koreografin är hämtad från den framstående tonsättaren och organisten Gunnar Idenstams "Cathedral Music" - profana stycken inspelade i Reykjavik på Hallgrimkyrkans stora orgel.

Gunnar Idenstam är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har studerat i Frankrike för legendariska Marie-Claire Alain. Han har vunnit ett antal internationellt erkända priser, bl.a Prix de virtuosité samt första pris vid Conservatoire National de Rueil-Malmasison.

 

 
skap_framsida
DVD-framsida

skap, in the shadow of P
Idé och Koreografi: Margaretha Åsberg
Musik:Gunnar Idenstam ”15 movements for solo organ”
Dansare:Cecilia Roos, Sandra Medina, Jenni-Elina Lehto, Ina Sletsjöe och Sara Larsson.
Ljus och teknik:Pelle Lindqvist
Scenografi och kartobjekt:Margaretha Åsberg och
Steven Sahlin
Foton till projektioner:Göran Setterberg
Kostym:Lotta Simonsson
Produktion:Dansprojekt PYRAMIDERNA

Filmversion, foto, redigering:Göran Setterberg
Inspelad 8-14 maj 2003
Längd 35 min.
DVD produktionsår 2007

Pris:
Privatpersoner, 149 kr inkl moms och frakt
Institutioner/AV-centraler, 550 kr exkl moms
och frakt.

Köp filmen enklast via payson (klicka på bilden): payson

Klicka här för att beställa på annat sätt

 


Margaretha Åsberg:

”- skap, in the shadow of P ” skulle kunna beskrivas som ett ”drömspel”, som i ett metaforiskt scenspråk låter fem kvinnors vrede, ångest  och protest över dagens våld komma till uttryck.

Scen I , Människa och Värld
Dansarna , fem kvinnor, glider in i tystnad omslutna av stora kartor mot en himmelsblå rymd. Människa och värld i harmoni och i förbund böjer hon sig över den. Redan här skymtar projektioner av Fadimes ansikte, av en liten flicka, av gruppvåld, av utanför-skap och fiend-skap, dagens och tidlöshetens kända  offer för det blinda våldets galen-skap.

Scen III.
I den tredje scenen” landar” de och  inandas jorden, böjer sig över den och dricker dess erfarenheter. I fonden återkommer  projektionerna som redan nämnts, nu utökade med fler bilder på barn och gängvåld. Bilderna projiceras på dimma  innesluten i stora plastöverdragna boxar . Härigenom framträder de mer som i drömmen eller i det undermedvetna, blir till fysiska kroppar diffuserade men knivskarpa i en fokuspunkt. Musik movement #6 ”procession”.
 
Scen IV.
I den fjärde scenen drabbas de av insikten om våldet och övergreppen och de slungas mellan vrede och förtvivlan som offer för förtryck, hedersmord och övergrepp, individuellt och i gruppgemen-skap. Likt Indras dotter i Strindbergs ”Ett Drömspel” erfar de ”att det är synd om människorna!” Musik movement # 14 ”vesper”.

 

   
Scen V.
I denna del är det tvingande våldet ett faktum. Flyktförsök och kamp leder till uppställning och arkebusering i den symboliska språkdräkt som är dansens.

Musik movement # 8  ”toccata”.
 
Men i slutmomentet återtas initiativet
i en gest av hopp och protest!

Genom klokskap, vetskap, moderskap, kunskap, utanförskap,främlingskap, fiendskap, galenskap, växer också ny kunskap och gemenskap. 
-skap är besläktat med skapande!


Mer om Margareta Åsberg

 

 

panfilm
© 2018
Kontakt: MailTelefon